Dél-Alföldi Bolyhos Makka 2022

Ugye az „eredeti” Bolyhos Makka megszületését mindenki ismeri? Nem? Akkor olvassátok el ITT.

Amikor ezt mi kitaláltuk a Bucóval, akkor volt egy olyan lázálmom, hogy tök jó lenne, ha nem csak egy ilyen rendezvény lenne az országban, hanem a Sztrovacsekek szerte az országban rendeznének maguknak ilyesmit. Igazából példaként is próbáltuk felmutatni.

Végül is, négy év elteltével lett ilyen és tök büszke vagyok rá (Bucó is), hogy a Bolyhos Makka nevet szerették volna használni Daniék is. Persze ebben a négy évben vastagon benne volt a COVID is.

Szóval Dani megkeresett, hogy mi lenne, ha itt, a Dél-Alföldön is csinálnánk ilyet. Nosza, semmi nem tart vissza, de a rendezvény a te mókád, én majd mint senior-tanácsadó jól nem csinálok semmit, csak okoskodom, meg mindenbe beleszólok. Így is lett. Dani nekiállt szervezni, tervezni, én meg csak osztottam az észt. (mekkora kaján vigyor volt mindig a fejemen, amikor Dani a következőt mondta; bakker, igazad volt … )

Mindig a hely az izgalmas az ilyen rendezvényen. Illetve annak a befogadóképessége. Dani szerencsére olyan helyet talált, amely végül is tökéletesnek bizonyult. A Hely kilenc fő befogadására volt alkalmas, így a létszám is adott volt.

Dani reggelit tol.

Hosszas szervezés után végül is hatan vágtunk neki ennek a hétvégének, bár Pali családi ügyek miatt lelépett már szombaton.

A Bolyhos Makka lényege – ha nem volt kedved elolvasni az eredet történetet, hogy 48 óra alatt kell összerakni egy makettet. A makett mindenkinél ugyan az. Jelen esetben ez egy 1:72-es Trumpeter BTR-80-as volt.

A makettet a Modellfutár szerezte be és jóárasította nekünk. Köszönjük. Ismét.

Mondjuk a 48 óra nem volt meg, mert sajnos a szállás bekorlátozta mikor mehetünk és meddig maradunk, így péntek dél helyett, péntek 18.00 körül kezdtünk építeni és mivel vasárnap 10-ig el kellett hagyni a szállást, így vasárnap reggel 08.00-ban határoztuk meg a dead-line-t. Így 38 óra lett az össz idő, de így is majdnem mindenki befejezte. Én is! Komolyan. Na jó, mondjuk azt, hogy 80%. 

DJ féle elgondolás

Ebben az egészben a nehézséget az adja, hogy korlátozott időd, felszerelésed van. Nem kell verseny munkát építeni, de azért figyelni kell a makettépítés, festés lényeges részeire. Illetve ugye nem a megszokott környezet van körülötted, nem ott vannak a szerszámok, otthon hagytál valamit – én pl az airbrush tartót (természetesen le is esett a földre az Infinity …) Most már nem csak az Evo-hoz vehetek komplett készletet, hanem ehhez is. Velldángrétdzsább DJ ….

Halad a munka.

Illetve vannak egyéb nehezítő tényezők is, mint pl a bográcsban elkészülő babgulyás, a ser ital – és annak mennyisége – a grillen piruló finomságok csábítása, az egyéb nedűk magunkhoz vétele.

A tűzoltó meg a Zsóti tüzet raknak
A szakács egy Jedi. Az Erő felügyeletével kontrolálja a tüzet.
Pali féle babgulyás, Szasa féle kanálgéppel. Háromszor ettem belőle.

Meg ugye, nem csak kukán ülünk ott, hanem azért megy a vérszívás, meg a poénkodás, a sztorik, a KSZGY-k kibeszélése, egyéb élettörténetek megfogalmazása.

Annyira belemelegedtünk, hogy a péntek este csak úgy elrepült és szombat hajnal egyig toltuk az ipart. Mondjuk én éjfélkor vizuális környezetszennyezést elkövetve belemásztam a medanszijéba és boldogan pacsáltam a csillagok alatt. Aztán még volt egyedi szabadidős foglalkozás, mikor a Viktor és a Pali megbeszélték egymás zenei ízlését, kb hajnal háromig.

A szombat szorgos munkával telt – tényleg. Nagyon komolyan tolták a srácok. Én is. Meg a Csabi is … így kb semmilyen képanyag nincs szombatról. Ez van.

All in
Készül a Dani ződ …
Csabi a pólójáról másolta a ződ színt.

Mindazonáltal volt esti grillparti … Nagyon jó volt.

Szombat késő estére azért kikoptak az emberek. Dani feladta, merthogy nem volt valami izé nála, ami olyan fontos izé, hogy anélkül semmit nem tud már kezdeni a makettel, Viktor pikk-pakk elkészült. Csak én meg a Zsóti bütyköltünk, de én vasárnap 00:30-kor azt mondtam, ennyi. Zsolti viszont fél órával később azt mondta, hogy egynek jó, megy a vitrinbe.

Egy legény van már csak talpon a vidéken. A kép vasárnap 00:30-kor készült.

És ez a szépsége az ilyen rendezvénynek. Hogy ez csak egy baráti találkozó, ahol makettezünk, beszélgetünk, meg az ilyen hasonló úri társasági élethez tartozó mókákat gyakoroljuk.

A makett szinte másodlagos. Nem itt kell ennyi idő alatt versenymakettet és atomkirály mindentvivő készletet építeni. Csak legyen valami „alibi”. Nézzen ki jól, de a kelleténél több energiát ne fektess bele. Nem a makett a lényeg. A társaság. Az hogy ott ültök megy a dumálunk, fúúúúúú ezt hogycsináldtad és a hasonló történések.  

 A mostani banda is olyanokból állt, akik bár látták már egymást, itt-ott makettversenyeken, de csak egy gyors szia volt, vagy annyi sem.

Ezek után, higgyétek el, hogy Pali babgulyása pont olyan jó sztori lesz, mint az, hogy Danit kizártuk a házból, ahol a budi volt és ő verte az ajtót veszettül … Mert ha menni kell, akkor menni kell. Vagy hogy a szálláson az emeltre vezető lépcső veszélyességéről sikeresen meggyőződtünk.

  • Mi volt ez? (óriási robaj után)
  • Valaki felesett a lépcsőn …

Igen felesett … van ilyen.

Szóval a foglalkozás elérte a célját. Építettünk. Nem csak makettet, hanem közösséget is.

Javaslom mindenkinek, hogy nézzen körbe. Biztos vannak a környéken barátságos Sztrovacsekek, akikkel eltöltenél egy hétvégét. Szervezzétek össze.

Köszönöm srácok, hogy voltatok, köszi Dani, hogy helyettem is szivattad magad. Én jól éreztem magam. A Bolyhos Makka szellemisége tovább él a Dél-Alföldön. IS

Nagy-Meszler Csabi is megírta a saját élményét, amelyet itt elolvashattok.

És íme az elkészült munkák.

Czegle Zsolti szokás szerint fantasztikus munkát rakott le. Átépítette a készletet, rakott bele rezet is és kapott egy alapot. Igen. Mindent ott és akkor.

Czegle “Hyper” Zsolt
Az volt a kérés, hogy cseréljem már le az egyenfotót. Hát nem. 😛

Alberti Dani speciális zöldje. A kerék azért áll úgy, mert Dani egy ugró BTR-t akart mindenáron megcsinálni, így módosította a futóműveket.

Alberti “Moto” Dániel

Nagy-Meszler Csaba

Csabinak ez volt az első harcjárműje. Eddig csak repcsiket épített. Szerintem semmi gond nincs ezzel az építéssel, festéssel, sőt.

Nagy-Meszler “Fireball” Csaba

Szőke Viktor

Viktor készült el a leghamarabb, pedig ő a Palival hajnal háromig zenei stílusokról beszélgettek.

Szőke “Cherry” Viktor

És végül de nem utolsó sorban jómagam kreálmánya. Mondjuk úgy 80%-ban kész. Az eredeti ötlet valahonnan a Google-ről származott, amikor a Csernobilban álldogáló elhagyott haditechnikát nézegettem. Szóval a címe – BTR – Csernobil – 2012

2 Replies to “Dél-Alföldi Bolyhos Makka 2022”

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el